top of page

Quavo’s Stellar Stra Group

Public·242 members

Luca Gray
Luca Gray

Elemente de prozodie, imagini artistice și motive literare în poezia Dorul de Lucian Blaga


Comentariu literar a poeziei Dorul de Lucian Blaga




Dorul este o poezie scrisă de către Lucian Blaga și publicată pentru prima oară în anul 1919, în cadrul volumului de debut al autorului, numit Poemele luminii. Tema operei este iubirea, textul fiind dedicat Corneliei Brediceanu, soția poetului. În acest articol, vom analiza poezia din punct de vedere al semnificației titlului, al interpretării versurilor, al elementelor de prozodie, al mărcilor eului liric, al imaginilor artistice și al motivelor literare.




comentariu literar a poeziei dorul de lucian blaga



Introducere




Poezia Dorul se compune din două strofe diferite ca lungime, prima având șapte versuri, iar a doua, șase. Fiecărei strofe îi corespunde câte o secvență poetică. Astfel, cea dintâi secvență poetică descrie atmosfera ce caracterizează relația celor doi îndrăgostiți, în timp ce a doua secvență reprezintă o combinație între o interogație și un îndemn, ambele adresate iubitei de către eul liric.


Semnificația titlului




Titlul poeziei este un substantiv comun care desemnează o stare afectivă profundă, caracterizată prin dorința intensă de a fi alături de cineva sau ceva absent sau îndepărtat. În același timp, titlul este și un cuvânt specific limbii române, care nu are un echivalent exact în alte limbi. Acest lucru sugerează că poezia exprimă o trăire autentic românească, legată de identitatea și spiritualitatea poporului nostru.


Tema




Tema poeziei este iubirea, interpretată ca o constantă nevoie de comuniune și apropiere între doi oameni care se iubesc. Poezia este o declarație de dragoste a eului liric către iubita sa, pe care o numește dorul meu. Eul liric își exprimă sentimentele printr-o serie de metafore și comparații care evidențiază frumusețea și intensitatea dragostei lor.


Interpretarea versurilor




Poezia este alcătuită din două secvențe lirice distincte, care corespund celor două strofe ale textului. Vom analiza fiecare secvență în parte, evidențiind ideile principale și mijloacele artistice folosite.


Prima secvență lirică




Prima secvență lirică cuprinde primele șapte versuri ale poeziei și descrie atmosfera romantică în care se află cei doi îndrăgostiți. Eul liric folosește mai multe metafore pentru a sugera că dragostea lor este ca o lumină care îi încălzește și îi luminează: Dorul meu e ca un foc, Dorul meu e ca un soare, Dorul meu e ca o stea. Aceste metafore au rolul de a sublinia puterea și strălucirea sentimentelor lor, dar și de a crea un contrast între lumina dragostei și întunericul nopții: în noaptea asta fărde lună. De asemenea, eul liric folosește o comparație pentru a arăta că dragostea lor este ca o muzică armonioasă care le umple sufletele: Dorul meu e ca un cânt / ce rămâne-n suflet mut. Această comparație are rolul de a sugera că dragostea lor este profundă și discretă, fără să aibă nevoie de cuvinte pentru a se exprima.


A doua secvență lirică




```html ă.


Imagini auditive




Imaginile auditive sunt cele care se referă la simțul auzului. În poezia Dorul, avem o imagine auditivă creată prin comparația dintre dor și un cântec: Dorul meu e ca un cânt / ce rămâne-n suflet mut. Această imagine are rolul de a sugera muzicalitatea și profunzimea dragostei, dar și de a exprima discreția și tăcerea celor doi îndrăgostiți.


Motive literare




Motivele literare sunt elemente tematice sau simbolice care se repetă în diferite opere literare și care au o semnificație generală. În poezia Dorul, avem două motive literare importante:


Motivul dorului




Motivul dorului este cel care dă numele și sensul poeziei. Dorul este o stare afectivă specific românească, care exprimă dorința intensă de a fi alături de cineva sau ceva absent sau îndepărtat. Dorul este asociat cu iubirea, dar și cu suferința, cu nostalgia, cu melancolia. În poezia lui Lucian Blaga, dorul este prezentat ca o forță vitală și creatoare, care îi unește pe cei doi îndrăgostiți și le dă lumină și căldură.


Motivul naturii




Motivul naturii este cel care creează cadru spațial și temporal al poeziei. Natura este prezentată ca un element care reflectă starea sufletească a eului liric și a iubitei sale. Natura este descrisă ca fiind întunecată și rece: în noaptea asta fărde lună, în noaptea asta rece. Aceste elemente sugerează distanța și singurătatea celor doi îndrăgostiți, dar și contrastul dintre ei și lumea exterioară. Natura este și un martor al dragostei lor, care le ascultă confesiunile și le oferă un spațiu intim.


Concluzie




Poezia Dorul de Lucian Blaga este o expresie lirică a sentimentului de dragoste, care se manifestă prin dorința arzătoare de a fi alături de persoana iubită. Poezia este scrisă în vers alb, cu ritm iambic și versuri de lungimi diferite. Poezia se compune din două secvențe lirice, care descriu atmosfera romantică și adresarea directă către iubita. Eul liric folosește mai multe metafore și comparații pentru a sugera că dragostea lor este ca o lumină și ca o muzică. Poezia aparține genului liric, deoarece exprimă sentimentele personale ale eului liric față de iubita sa. Poezia folosește două motive literare importante: motivul dorului și motivul naturii.


FAQs




  • Cine este autorul poeziei Dorul?



  • Autorul poeziei Dorul este Lucian Blaga, un poet, filosof și dramaturg român din perioada interbelică.



  • Când a fost publicată poezia Dorul?



  • Poezia Dorul a fost publicată pentru prima oară în anul 1919, în cadrul volumului de debut al autorului, numit Poemele luminii.



  • Cui este dedicată poezia Dorul?



  • Poezia Dorul este dedicată Corneliei Brediceanu, soția poetului.



  • Care este tema poeziei Dorul?



  • Tema poeziei Dorul este iubirea, interpretată ca o constantă nevoie de comuniune și apropiere între doi oameni care se iubesc.



  • Ce tipuri de imagini artistice folosește poezia Dorul?



  • Poezia Dorul folosește imagini vizuale și imagini auditive pentru a crea o impresie artistică asupra realității.




About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

(205)-607-1836

  • LinkedIn

©2021 by Quavo’s Stellar Strands. Proudly created with Wix.com

bottom of page